Πασχαλινά Κουλουράκια με Λικέρ Μαστίχα

Πασχαλινά Κουλουράκια με Λικέρ Μαστίχα

ΥΛΙΚΑ


- 665 gr. αλεύρι μαλακό

- 170 gr. ζάχαρη

- 3 μεγάλα αυγά

- 1 μεγάλο πορτοκάλι ξύσμα και χυμό

- 120 ml. γάλα φρέσκο

- 160 gr. αγελαδινό βούτυρο

- 50 ml. λικέρ μαστίχα 

- 1½ κουταλάκι του γλυκού baking powder

- ¾ κουταλάκι του γλυκού μαγειρική αμμωνία

- ¼ κουταλάκι του γλυκού αλάτι

- 2  κάψουλες βανίλιας ή υγρή βανίλια

- 1 κρόκο αυγού (προαιρετικά)

 

ΟΔΗΓΙΕΣ


1) Αφήνουμε το βούτυρο και τα αυγά να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου
Χτυπάμε το βούτυρο με την ζάχαρη μέχρι να πάρουμε ένα αφράτο μείγμα σαν κρέμα.
Προσθέτουμε τα αυγά ένα ένα.

 

2) Ζεσταίνουμε το γάλα ελαφρά.
Ανακατεύουμε σε ένα μπωλ το γάλα, τον χυμό πορτοκαλιού, το ξύσμα, τις βανίλιες, την μαστίχα, το baking powder, την αμμωνία.

 

3) Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το αλάτι.
Σταματάμε το χτύπημα και πλέον ανακατεύουμε με σπάτουλα.
Προσθέτουμε 2-3 κουταλιές της σούπας στο αφράτο μείγμα.
Προσθέτουμε εναλλάξ το αλεύρι με το μείγμα γάλακτος.

 

4) Ζυμώνουμε μέχρι να πάρουμε μια τέλεια, ελαστική, αφράτη ζύμη που δεν θα κολλάει στα χέρια αλλά είναι βασικό να έχει αρκετή υγρασία!
Αφήνουμε την ζύμη να ξεκουραστεί 30 λεπτά και προθερμαίνουμε τον φούρνο.

 

5) Σε έναν δίσκο ψησίματος στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί.
Επειδή θα κάνουμε αρκετές φουρνιές, βρέχουμε καλά το χαρτί και το στίβουμε πριν το στρώσουμε.
Κόβουμε την ζύμη σε κομμάτια, ένα ιδανικό βάρος είναι τα 20-25 γραμμάρια για να πάρουμε ένα ωραίο μέγεθος γιατί θα φουσκώσουν αρκετά.
Πλάθουμε σε ότι σχήμα μας αρέσει.
Αν θέλουμε αλείφουμε τα κουλουράκια με αραιωμένο με νερό κρόκο αυγού ή με γάλα.

 

Ψήνουμε για 20 περίπου λεπτά.
Και αφήνουμε τα κουλουράκια να κρυώσουν σε σχάρα.

 

 

 

Καλό Πάσχα!
 

 

funkycook.gr