Πεϊνιρλί με γέμιση κιμά και χιώτικο ούζο

Πεϊνιρλί με γέμιση κιμά και χιώτικο ούζο

Για τη ζύμη
– 500 γρ. αλεύρι δυνατό ή για όλες χρήσεις
– 1 κύβο νωπή μαγιά ή 1 φακελάκι μαγιά
– ½ κ.γ. αλάτι, 1-1 ½ κ.γ. ζάχαρη
– νερό χλιαρό όσο σηκώσει (περίπου 350 ml)

Εναλλακτικά χρησιμοποιούμε 1 έτοιμο φύλλο ζύμης για πίτσα
– 300 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος 
– 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
– 4 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
– 1 κουτί ντοματάκι κον κασέ
– Αλάτι,πιπέρι και λίγη ζάχαρη
– 1 μικρό ποτήρι ούζο
– μαϊντανός ψιλοκομμένος

 

Εκτέλεση

Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε το νερό, τη μαγιά, τη ζάχαρη ανακατεύουμε και αφήνουμε για περίπου 5-6’, κατόπιν προσθέτουμε το αλεύρι και το αλάτι. Δουλεύουμε το μίξερ με τον γάντζο για 5-8 λεπτά, μέχρι να ξεκολλάει το ζυμάρι. Μεταφέρουμε σε μπολ που έχουμε βάλει 1 κ.γ. λάδι.

Καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στην άκρη για 1 με 1 ½ ώρα, μέχρι να διπλασιαστεί. Ξεκινάμε να ετοιμάζουμε τον κιμά.

Σε ένα τηγάνι βάζουμε το λάδι να ζεσταθεί και προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, το σοτάρουμε ελαφρώς και προσθέτουμε τον κιμά. Τον σοτάρουμε καλά μέχρι να αλλάξει το χρώμα του. Στην συνέχεια σβήνουμε με το ούζο και βάζουμε το ντοματάκι κονκασέ, το αλάτι, το πιπέρι, τη ζάχαρη, τον μαϊντανό ψιλοκομμένο, και ψήνουμε για 30 λεπτά μέχρι να μαλακώσει ο κιμάς και να τραβήξει εντελώς τα υγρά του.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 220°C. Βάζουμε τη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια και τη χωρίζουμε σε 8 ίσα κομμάτια. Ανοίγουμε κάθε κομμάτι με τον πλάστη, σε ορθογώνιο πάχους ½ εκ. Με τα δάχτυλα κάνουμε βαθουλώματα στη ζύμη, ελαττώνοντας ταυτόχρονα το πάχος της.

Γεμίζουμε την επιφάνεια με τον κιμά.Πιάνουμε τις δυο άκρες και τεντώνουμε ελαφρά τη ζύμη, δίνοντάς της το κλασικό σχήμα του πεϊνιρλί. Τσιμπάμε τις άκρες να κολλήσουν και να φυλακίσουν τη γέμιση. Αλείφουμε με λίγο νερό τα πεϊνιρλί για να γίνουν τραγανά. Βάζουμε αλεύρι στο πυρωμένο ταψί, ακουμπάμε τα πεϊνιρλί και ψήνουμε για 10-13’. Όπως τα βγάζουμε καυτά, τα αλείφουμε με λιωμένο βούτυρο. Σερβίρονται ζεστά.

 

Πηγή: Explorechios Gastronomy