Πράσινο Τσάι: Ιδιότητες & Οφέλη

Πράσινο Τσάι: Ιδιότητες & Οφέλη

Το πράσινο τσάι είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ουσίες και μέταλλα, αποτελεί μία πολύτιμη πηγή υγείας και ευεξίας για τον οργανισμό μας!

Ο λαός των Κινέζων ήταν ο πρώτος που ανακάλυψε τις ευεργετικές ιδιότητες του πράσινου τσαγιού περίπου 4000 χρόνια πριν. Ωστόσο, η παρασκευή του με τον τρόπο που γνωρίζουμε σήμερα ξεκίνησε τον 6ο αιώνα, πάλι στην Κίνα. Τα φύλλα του προέρχονται από το φυτό «Καμέλια η σινική» (Camelia sinensis) και υφίστανται ελάχιστη οξείδωση κατά την επεξεργασία. Σταδιακά, η φήμη του εξαπλώθηκε στην Ιαπωνία και τη νοτιοανατολική Ασία, ενώ με το άνοιγμα του Δρόμου του Μεταξιού έφτασε ως την Ευρώπη και εξαπλώθηκε σε όλο τον κόσμο.

 

ΤΟ HOUSE OF TASTE ΕΠΕΛΕΞΕ ΓΙΑ ΕΣΑΣ ΜΕΡΙΚΑ ΑΠΟ ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΤΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΤΣΑΓΙΟΥ

 

1. ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΑ ΤΟΝ ΙΟ ΤΗΣ ΓΡΙΠΗΣ


Το πράσινο τσάι, ειδικά κατά την περίοδο του χειμώνα, θα αποτελέσει έναν απρόσμενο σύμμαχο στην αντιμετώπιση της εποχικής γρίπης. Σύμφωνα με εργαστηριακές μελέτες, οι πολυφαινόλες του πράσινου τσαγιού συμβάλλουν στην άμυνα του οργανισμού απέναντι στους ιούς που προκαλούν γρίπη. Επιπλέον, αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά και τα βακτήρια που προκαλούν διαταραχές στην περιοχή της κάτω κοιλίας.

 

2. ΠΡΑΣΙΝΟ ΤΣΑΙ, ΣΥΜΜΑΧΟΣ «ΚΑΡΔΙΑΚΟΣ»


Η πρόληψη των παθήσεων της καρδιάς είναι ένα ακόμα από τα οφέλη του πράσινου τσαγιού. Οι αντιοξειδωτικές κατεχίνες που περιέχει το πράσινο τσάι βοηθούν στο να μπλοκάρουν την οξείδωση της LDL (κακής) χοληστερόλης, αυξάνουν την HDL (καλή) χοληστερόλη και βελτιώνουν την αρτηριακή λειτουργία. Μία Κινέζικη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Archives of Internal Medicine (2004) έδειξε μία μείωση 46%-56% στον κίνδυνο εμφάνισης υπέρτασης σε όσους καταναλώνουν τακτικά πράσινο τσάι, σε σύγκριση με εκείνους που δεν πίνουν πράσινο τσάι.

 

3. ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕΙ ΑΠΟ ΤΗ ΝΟΣΟ ΤΟΥ PARKINSON


Οι πολυφαινόλες του πράσινου τσαγιού εμποδίζουν τον τραυματισμό των νευρικών κυττάρων από νευροτοξίνες και δεσμεύουν τις ελεύθερες ρίζες στις οποίες οφείλονται οι νευροεκφυλιστικές ασθένειες.

 

4. ΠΡΑΣΙΝΟ ΤΣΑΙ VS ΧΡΟΝΙΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ


Τα φυσικά αντιοξειδωτικά που περιέχονται σε μία κούπα πράσινου τσαγιού καταπολεμούν τις βλαβερές για τον οργανισμό ελεύθερες ρίζες οξυγόνου, οι οποίες ευθύνονται για χρόνιες παθήσεις όπως ο καρκίνος.

 

5. ΥΓΕΙΑ ΣΤΑ ΔΟΝΤΙΑ


Είναι στατιστικά αποδεδειγμένο ότι όσοι πίνουν πράσινο τσάι έχουν πιο υγιή δόντια και ούλα. Η διαφορά είναι εμφανής για κάθε ένα ποτήρι πράσινο τσάι που προσθέτουμε στην ημερήσια διατροφή μας.

 

6. ΟΙ ΑΝΤΙΓΗΡΑΝΤΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΤΣΑΓΙΟΥ


Η επιγαλλοκατεχίνη που περιέχεται στο πράσινο τσάι καταστρέφει τις ελεύθερες ρίζες που οδηγούν στη γήρανση του δέρματος. Με αυτό τον τρόπο, το πράσινο τσάι μπορεί να συμβάλλει στη μείωση των πρώτων γραμμών έκφρασης και γήρανσης του δέρματος.

 

7. ΒΟΗΘΑ ΣΤΗΝ ΑΠΩΛΕΙΑ ΒΑΡΟΥΣ!


Το πράσινο τσάι λειτουργεί ενάντια στην αύξηση των μορίων λίπους που κυκλοφορούν στο αίμα αν καταναλωθεί μετά το φαγητό, ιδιότητα που το καθιστά ιδανικό ρόφημα μετά από γεύμα. Οι λειτουργίες που ενεργοποιεί σχετίζονται με την επιτάχυνση του μεταβολισμού, λόγω της καφεΐνης που αυξάνει τη θερμογένεση (καύση θερμίδων), και την υποβάθμιση της αίσθησης της πείνας. Παράλληλα, συγκεκριμένα τα αντιοξειδωτικά του τσαγιού (κατεχίνες) φαίνεται ότι έχουν κάποια «μικρή συμβολή» στην απώλεια και στη διατήρηση βάρους.

Τέλος, σύμφωνα με έρευνες, η κατανάλωση τεσσάρων φλιτζανιών πράσινου τσαγιού ημερησίως μπορεί να αποτρέψει την εμφάνιση ρευματοειδούς αρθρίτιδας ή να ελαττώσει τα συμπτώματά της.

Προσοχή όμως, καθώς η υπερβολική κατανάλωση πράσινου τσαγιού μπορεί να έχει σημαντικές παράπλευρες συνέπειες που σχετίζονται με την καφεΐνη, ιδιαίτερα σε μεγαλύτερες ηλικίες, όπως αρρυθμίες, αϋπνία, νευρικότητα, πονοκέφαλοι ή να επιδεινώσει κάποιες καταστάσεις, όπως το άγχος και η υψηλή πίεση.

 


Το περιεχόμενο του άρθρου στον διαδικτυακό μας χώρο δεν αποτελεί και δεν μπορεί να εκληφθεί ως ιατρική συμβουλή, διάγνωση, θεραπεία, υπόδειξη ή παραίνεση. Όλες οι πληροφορίες παρέχονται στους αναγνώστες για ενημερωτικούς σκοπούς. Εάν αντιμετωπίζετε κάποιο θέμα υγείας, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.


 

 

Παραπομπές

- Πράσινο Τσάι – Ιδιότητες και Οφέλη, e-diatrofi.org/πρασινο-τσαι-ιδιοτητες-και-οφελη

- Εφημ. Park, Jae-Hyung et al, Park, Jae-Hyung et al. Green tea extract with polyethylene glycol-3350 reduces body weight and improves glucose tolerance in db/db and high-fat diet mice., 27/04/2013

- wikipedia.org/