Ψωμί με ταχίνι & μέλι

Ψωμί με ταχίνι & μέλι

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 1 ΚΑΡΒΕΛΙ


- 4 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις (εναλλακτικά μπορούμε να βάλουμε 3 φλ. για όλες τις χρήσεις και 1 φλ. ολικής)

- 5 κ.σ. Tαχίνι

- 1 φακελάκι μαγιά

- 1 κ.σ. μέλι

- 1 κ.σ. αλάτι

- 1/2 φλ. καβουρδισμένο σουσάμι

- 300 γρ. χλιαρό νερό (περίπου)

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ


Σε μια λεκάνη, βάζουμε τη μαγιά και με το χέρι μας τη διαλύουμε με 2 κ.σ. χλιαρό νερό.

Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά-κρατώντας λίγο σουσάμι για την επιφάνεια- και λίγο-λίγο το νερό.

Ζυμώνουμε μέχρι να πάρουμε μια ελαστική ζύμη. Αν κολλάει ελάχιστα στο χέρι μας, είναι στο ιδανικό της σημείο. Αν δεν είστε σίγουροι ότι έχετε ζυμώσει αρκετά το ψωμί, κάντε το σίγουρο κόλπο: μετρείστε 100 ζυμωσιές από τη στιγμή που τα υλικά έχουν ανακατευτεί τέλεια μεταξύ τους. Δεν είναι πολύ, η διαδικασία κρατά λιγότερο από 5 λεπτά.

Κάνουμε μια μπαλίτσα, την βάζουμε στη λεκάνη, τη σκεπάζουμε με μια πετσέτα και την αφήνουμε να φουσκώσει στο φούρνο (που είναι σβηστός!).

Σε μια ώρα περίπου, όταν έχει διπλασιαστεί ο όγκος, ξαναζυμώνουμε το ψωμί, σχηματίζουμε ένα καρβελάκι, το βάζουμε σε ταψάκι που θα στρώσουμε με λαδόκολλα και το πασπαλίζουμε με το σουσάμι, πιέζοντας με τα δάχτυλά μας για να σταθεί.

Το σκεπάζουμε με πετσέτα και το αφήνουμε πάλι στον κρύο φούρνο, να φουσκώσει για άλλη μια ώρα.

Ζεσταίνουμε το φούρνο στους 175 βαθμούς, το ραντίζουμε με νερό και το ψήνουμε για 1 ώρα.

 

 

 

 

 

Πηγή: pirouni.gr